Yunanistan İdari Reformlar Bakanı Dimitris Reppas, hükümetin devletin yapısında önemli değişiklikler yapma hazırlığı içerisinde bulunduğunu belirtti
Reppas basına yaptığı açıklamada, nihai amacın, bakanlıkların karar yetkilerini muhafaza ederek, yürütme yetkilerini aşamalı olarak adem-i merkeziyetçi idareye, ya da yerel yönetime aktarılması olduğunu belirterek, bu konudaki çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini bildirdi.
Yapılması planlanan değişiklikler çerçevesinde, devlet dairelerinde, ya da kamu kuruluşlarında çalışan 30 bin kişinin iş yedeğine alınacağını açıklayan Reppas, bunlara AB destek programları çerçevesinde yeni istihdam alanları yaratılması için araştırma yapıldığını belirtti.
-Kamuda 6,3 milyar avro'luk tasarruf planı
Yunan hükümeti, mali krizle mücadele temelinde, tasarruf amacıyla kamu kuruluşlarındaki yeniden yapılanma çerçevesinde, devlet memurlarının sayısını azaltıp maaşlarda önemli kesintiler yaparak, harcamaları 6,3 milyar avro azaltmayı planlıyor.
Yunanistan'ın, mali destek karşılığında Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile imzaladığı Memorandum'da, 2010-2014 yılları arasında memur ve emekli maaşlarına yapılan harcamaların 6,3 milyar avro tutarında azaltılması öngörülüyor.
Yunan basınında çıkan haberlere göre, bu amaca yönelik yeni hazırlanan yasal düzenleme, 2011 yılından itibaren devlet memurlarına verilen ek ödemelerde, bölüm müdürleri ve daire amirlerine yapılan makam ödemelerinin dışında, kesintiler yapılarak, eşit maaş sistemi uygulanmasını öngörüyor.
-İş yedeği kavramı-
Bu çerçevede hazırlanan yeni ücret çizelgesine göre, Yunanistan'da yaklaşık 300 bin devlet memurundan 180 bini iş yedeğine alınarak, ilk aşamada bunlardan 14 bini işten çıkarılacak. Diğerleri ise 12 ay süreyle herhangi bir ek ödeme olmadan sadece maşlarının yüzde 60'ını alarak başka yerlerde istihdam edilmeleri için değerlendirmeye tabi tutulacak. Devlet İstihdam Kurulu tarafından olumsuz yönde değerlendirilenlerin memurluk statüsüne son verilecek.
Yunanistan'da bugün yeni işe başlayan memurlar 711, eskiler ise 1.666 avro maaş alıyor. Ancak bu rakamlar, ek ödemelerle birlikte (işe uyum sağlama primi, çalıştığı bölüm, ailevi durumu, çocuk sayısı, performans, teşvik primleri vs.) yüzde 60 oranına kadar artabiliyor. Bazı özel dairelerde yüzde 60'ın da üzerine çıkıyor. Yeni düzenlemeye göre, yeni işe başlayan memurlar 800 Avro ile işe başlayacak. Eski memurların maaşı ise 2.150 Avro olacak, ancak başka ek ödeme olmayacak. Memurlara verilen yaklaşık 100 çeşit ek ödemeler iptal edilerek, sadece performans ve teşvik primleri kalacak.
Bu konuda hazırlanan yasal düzenlemede ayrıca, devlet daireleri ve kamu çalışanlarının maaşlarından yeni oluşturulan işsizlikle mücadele fonu için yüzde 2, yardımlaşma kasası için de yüzde 1 oranında kesinti yapılması öngörülüyor. Bunun yanısıra, kıdem tazminatlarında da devlet memurlarından yüzde 10, kamu çalışanlarından yüzde 15 oranında kesinti yapılması öngörülüyor.
Devlet memurlarının idare şeklinde de değişiklikler yapılmasını öngören düzenleme, "bakanlık memuru" gibi kavramları da ortadan kaldırıyor. Performansı ve üretimi arttırmak amacıyla yapılması planlanan yeni uygulamaya göre, herhangi bir bakanlıkta görevli memurlar ihtiyaç görüldüğünde tamamen farklı bir devlet dairesine atanabilecek.
Yasal düzenlemede ayrıca, emekli maaşlarında da kesintiler yapılmasının öngörüldüğü bildiriliyor. Buna göre, memurların emekli maaşlarında, en az 142 avro olmak üzere, çalışma yıllarına ve ödenen maaşın büyüklüğüne göre, yüzde 60-70'e varan kesintiler yapılırken, işsizlikle mücadele çerçevesinde oluşturulması planlanan yeni sosyal yardımlaşma kasalarının güçlendirilmesi amacıyla OAEE, ETAA ve ETAP-MME gibi sosyal güvenlik kasalarına ödenen pirimlerin de arttırılmasının planlandığı belirtiliyor.