Yurttaştan 'Ucuza ürün almak için pazara akşam saatlerinde gidin' diyen Diyanet'e tepki: Lüks makam otosundan inmeyenler akıl veriyor
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Ucuza ürün almak için pazara akşam saatlerinde gidin” önerisine yurttaşların yanıtı, “Saat fark etmiyor, geçinemiyoruz” oldu. Hayat pahalılığından şikâyet eden Yurdagül Osmanoğlu, “Lüks makam otosundan inmeyenler bize akıl veriyor” dedi. ...
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Aile” dergisinde yer alan “pratik bilgi” köşesi, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizin vardığı boyutu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu yıl 11 milyar TL ödenek verilen kurumun dergisinde yer alan “Tasarruflu Pazar Alışverişi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıda, yurttaşlara “ucuza ürün almak için akşam saatlerini bekleme” tavsiyesinde bulunulması büyük tepki çekti.
BirGün'den Mahir Bağış'ın Ankara Sincan’daki Fatih Pazarı’nda hava karardıktan sonra konuştuğu yurttaşlar ve esnaf, hayat pahalılığından şikâyet etti. Pazarcılar ve yurttaşlar hangi saatte giderlerse gitsinler, beslenmek için yeterli alışveriş yapamadıklarını, geçinemediklerini söyledi.
57 yaşındaki Yurdagül Osmanoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dergisindeki “öneriye” tepki göstererek, “Bu yeni bir bilgi değil, zaten pazar dediğin gündüz pahalı, gece ucuz olur. Diyanet'in görevi bu mudur bilmiyorum. Kendileri lüks makam otolarından aşağı inmezler ama bize pazar alışverişi için 'Akşam saatlerini tercih edin' diye akıl verirler” dedi.
EMEKLİ NE YESİN, NE İÇSİN?
Emekli maaşının aylık bin 250 TL olduğunu söyleyen Necati Ulaş da hayat pahalılığından yakınarak şunları söyledi:
“Her hafta mecbur pazar alışverişi yapıyorum, akşamları ucuz oluyor diye yıllardır bu saatlerde geliyoruz; ama bu pahalılıkta artık pek fark etmiyor. Marketlerde sebze ve meyveler çok pahalı. Eskiden sebze ucuz olduğu için et alamayınca sebze yemeği yapardık. Şimdi marketlerde kabak 10 TL, ıspanak 7-8 TL, patlıcan 6-7 TL. Bunlardan iki kilo alsan perişan olursun. Pazardaki fiyatları da biraz daha düşük; ama bizim için hâlâ pahalı.”
"MÜŞTERİ HER SAAT AZ"
Okullarını bırakarak pazarcılık yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Ali, İbrahim ve Kemal de günün her saatinde müşterilerinin azalmasından şikâyet etti. Ekonomik krizin pazarları da etkilediğini belirten Kemal, “Geçen sene bu saatlerde pazar çok kalabalık olurdu; ama şimdi bakın, müşteri yok, çünkü insanlarda para yok” diye konuştu. Ekonomik sorunlar nedeniyle okula devam edemediğini söyleyen 16 yaşındaki Ali ise, “Evimizin tek geçim kaynağı bu tezgâh, çalışmazsak yaşamak pek mümkün değil; ama müşteri de azaldı ya da az alışveriş ediyor. Bizim de kazandığımız azaldı” dedi.
"DAHA UCUZ AMA SATIŞ YOK"
Çarşamba günleri kurulan pazarda portakal ve mandalina tezgâhı açan Süleyman Kaya ise belediyenin pazarları birbirine yakın kurmasına tepki gösterdi. Çok yakında başka bir pazarın daha aynı gün kurulduğunu belirten Kaya, “Belediye pazarları aynı gün aynı bölgeye açtığı için para kazanamıyoruz, millette zaten para yok. Böyle olunca kazanç daha da düşüyor” diye konuştu. Marketlerdeki ürünlere göre daha ucuz ürün sattıklarını vurgulayan Kaya, “Arada uçurum olmasına rağmen ürünün hepsini satmak yine de mümkün olmuyor. Son 6-7 aydır bir pazardan dahi bütün ürünü satıp tezgâhı topladığımı hatırlamıyorum” ifadelerini kullandı.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları