Soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayan zatürre, iki yaş altındaki çocukları, prematüre doğan bebekleri, kreşe giden çocukları tehdit ediyor.
Araştırmalar beş yaş altı çocuklarda ölüm oranının her yıl 9 milyon olduğunu gösteriyor. Bu ölümlerin 1.6 milyonu zatürreye bağlı olarak gelişirken, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ölümlerin yükseldiği gözleniyor.
Tüm dünyada çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden birinin
zatürre olduğunu, tanı ve tedavisi gecikmiş hastalarda ölüm oranının yüksek olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, soğuk algınlığı ya da
üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayan hastalıklarda çocukların hekim kontrolünden geçirilmesini öneriyor.
Yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı, karın ağrısı, solunum sıkıntısı, hızlı nefes alıp verme, halsizlik, iştahsızlık, hışıltı, balgam çıkarma, kas ağrısı gibi belirtileri olan çocukların mutlaka bir hekime görünmesi gerektiğini söyleyen Bıyıklı, risk gruplarını şöyle sıralıyor:
Kimler risk taşıyor?
• İki yaş altındaki çocuklar
• Prematüre doğan bebekler
• Düşük doğum ağırlıklı bebekler
• Doğumsal kalp hastalığı olan çocuklar
• Yetersiz beslenenler
• Sigara içilen ortamlarda bulunanlar
• Kalabalık ortamda yaşayanlar
• Kreşe giden çocuklar
Zatürreden korunmak için neler yapılabilir?
Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocukları zatürreden korumak için yapılabilecekleri şöyle sıralıyor: “Çocukluk aşıları dediğimiz; grip, zatürre, kızamık, boğmaca, tüberküloz aşıları zamanında ve tam olarak yapılmalı, dengeli beslenmeye dikkat edilmeli ve anneler bebeklerini özellikle ilk altı ay sadece anne sütü ile beslemelidir.
Çocuklar sigara içilen ortamlarda bulundurulmamalı, kalabalık ve iyi havalandırılmayan ortamlarda uzun süre tutulmamalıdır. Nezle, grip gibi hastalıklar da zatürreye zemin hazırlar. Mikroplar hapşırık ve öksürük yolu ile bulunduğunuz ortama yayılabilir ya da ağız – burun sekesyonları ile kirlenmiş mendil, bardak, kaşık gibi eşyalarla temas ettiğinizde bulaşabilir.
Bu nedenle, hastalarla temastan kaçının, ellerinizi sık sık sabunlu su ile yıkayın ve hasta çocuklarınızı, diğer çocuklara bulaşmaması için iyileşinceye kadar yuva veya kreşe göndermeyin.”