Zekiye Bacaksız: Siyasi iktidar, çalışanın cebinden elini çekmelidir
Genel Sağlık İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız kamu çalışanlarının maaşlarından yapılan gelir vergisi kesintisine ilişkin açıklamada bulundu. Zekiye Bacaksız sağlık sağlık çalışanlarının temmuzda alacakları % 4’lük zammın haziran ayında vergi dilimine gittiğini söyledi. ...
Genel Sağlık İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız sağlık çalışanlarının maaşlarından kesilen gelir vergisi oranıyla ilgili hükmete tepki gösterdi.
"Döner sermaye performans aldatmacası ile düşük maaşa mahkûm edilen sağlık emekçileri ve emeklileri hak ettikleri insan onuruna yaraşır ücretlere kavuşturulmalıdır" diyen Zekiye Bacaksız "Verilen sözler tutulmalı, yandaşa, danışmana kamu kaynaklarını peşkeş çeken siyasi iktidar, çalışanın cebinden elini çekmelidir" ifadelerini kullandı.
Vergi oranlarında artan oranlı tarifeden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Genel Sağlık İş Başkanı'nın açıklaması şöyle:
Kamu çalışanlarının, yılın başından itibaren elde ettikleri “gelir vergisi matrahına esas” gelirleri toplamı belli seviyelere ulaşınca, aylık ücretlerinden kesilen gelir vergisi oranı da artmaktadır. Kamu çalışanlarının aylık ücretlerinden Ocak ayında %15 oranında gelir vergisi kesilirken, ücret durumlarına göre yılın değişen aylarında bu oran % 20’ye çıkmaktadır. Bazı kamu çalışanları yıl içinde %27 oranındaki dilime de girmektedirler.Sağlık çalışanlarının döner sermaye gibi ek ödemelerinin de gelir vergisi matrahına dâhil edilmesinden dolayı, bir üst vergi dilimine daha erken girmektedir. Maaşların değil de vergi oranlarının yükseldiği bir ücretlendirme sisteminde gecesini gündüzüne katarak çalışan sağlık çalışanları, ekonomik olarak zor günler yaşamaktadır.
Vergiye esas gelir tutarlarının düşük tutulması nedeniyle kamu çalışanları, Haziran ayı ile birlikte yüzde 20’lik vergi dilimine girmektedir. Uygulanan gelir vergisi oranının yüzde 20’ye yükselmesi nedeniyleaylık net maaşı azalan kamu çalışanlarının, Haziran ayında eline geçen ücret düşmüştür. Bu nedenle Haziran ayı maaşları, Ocak ayı maaşlarından daha düşük olmaktadır.
Nisan ayında 3 bin 670 TL net ücret alan 30 yıllık Lisans mezunu ebe, hemşire, sağlık teknisyeni gibi sağlık meslek mensuplarının Mayıs ayında ücreti 3 bin 562 TL’ye Haziran ayında ise 3 bin 453 TL’ye düşmüştür. Yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edilen sağlık çalışanı bir de artan vergiler nedeni ile kayıplara uğramaktadır. Covid 19 pandemisi ile mücadelede kahraman ilan edilen sağlık çalışanları kamuoyuna yansıtıldığı gibi yüksek ücretler de almamaktadır. Yine çok yüksek maaş aldığı algısı oluşturulan 30 yıllık bir pratisyen hekimin Haziran ayında ek ödemeler olmaksızın hesabına yatan maaş tutarı 4 bin 90 TL’dir.
Döner sermaye performans aldatmacası ile düşük maaşa mahkûm edilen sağlık emekçileri ve emeklileri hak ettikleri insan onuruna yaraşır ücretlere kavuşturulmalıdır. Verilen sözler tutulmalı, yandaşa, danışmana kamu kaynaklarını peşkeş çeken siyasi iktidar, çalışanın cebinden elini çekmelidir.
Yandaşlara kamu bankalarında yüksek maaşlı koltuklar uygun gören siyasi iktidar, söz konusu emekçiler olduğunda, cebindeki birkaç kuruşu da vergi olarak geri almaktadır. “Biz Bize Yeteriz” diyerek vatandaştan 10 lira isteyen siyasi iktidar, milyonlarca lirayı seyircisiz konser veren şarkıcılara vermekte ama kamu çalışanlarına reva görülen %4’lük zammı da “vergi dilimi” diyerek geri almaktadır.
Sosyal devlet ilkesinin gereği yerine getirilmeli;vergi oranlarında artan oranlı tarifeden vazgeçilmeli, gelir vergisi dilimleri yeniden düzenlenmeli, adil gelir dağılımı sağlanmalıdır. Tüm çalışanların maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır"
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları